Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος εκπροσώπησε την τοπική αυτοδιοίκηση στο 5ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Αθλητικού Τύπου στην Αρχαία Ολυμπία και μίλησε με θέμα: «Αθλητικός Τουρισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση, το παράδειγμα του Ναυπλίου».

Οκ.Κωστούρος, παρουσίασε τον αθλητικό τουρισμό όπως τον έχει δει το Ναύπλιο. Είπε μεταξύ των άλλων:

“Έχουμε ασχοληθεί μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτό που αποκαλείται αθλητικός τουρισμός. Μια αθλητική γιορτή με άλλα λόγια, είτε πρόκειται να τρέξεις στην ομορφότερο πόλη της Ελλάδας, ή ανέβεις στο εμβληματικότερο κάστρο της χώρας, ή να κολυμπήσεις. Το μυστικό είναι πως γιορτάζουμε πρώτα εμείς που καλούμε.

Εχουμε φτάσει όλοι εμείς που είμαστε στην περιοχή να το ευχαριστιόμαστε βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Πάνω από όλα ο άνθρωπος. Ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου είναι από τους κορυφαίους που διεξάγονται σε όλη την επικράτεια. Το δρομικό αυτό κίνημα έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Καλούμε όλο τον κόσμο, αλλά η βάση του αγώνα είναι οι ντόπιοι. Η γιορτή φαίνεται από μακριά, γιορτάζει όλος ο κόσμος της περιοχής με πολλούς τρόπους και αυτό έχει αντανάκλαση στη διάθεση του.

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια. Εμπλεκόμαστε πολλοί. Το 10% των Δημοτών λαμβάνει ενεργά ρόλο, συμμετέχοντας και τρέχοντας. Τεράστιο μυστικό η αγαστή συνεργασία. Οταν μιλάμε για αυτοδιοίκηση ή δημόσια διοίκηση, το άριστα είναι το μέτριο. Άνω του μετρίου δεν θα ανέβει ποτέ. Η συνεργασία με ιδιώτες θα σπάσει αυτό το στάτους. Με συλλογικότητα, ξένο πράγμα για την πατρίδα μας καθώς ο ‘Ελληνας ξέρει μόνο το εγώ. Στο Ναύπλιο συνεργαζόμαστε με ιδιωτικές εταιρίες. Καλούμε πάντα τους καλύτερους. Μόνο με συνέργειες θα έρθουν αποτελέσματα για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του.

Το κάθε εργαλείο το χειρίζονται άνθρωποι. Η Ναυπλία είναι ευλογημένος τόπος. Οποιος αγγίξει το Ναύπλιο το ερωτεύεται, όταν αγγίξει τις εκδηλώσεις μας θέλει να γίνει κομμάτι τους. Τον κάνουμε δικό μας άνθρωπο.

Μέσα στη χρονιά έχουμε τέσσερα μεγάλα αθλητικά γεγονότα: τον Μαραθώνιο κάθε Μάρτιο, τον Παλαμήδειο δρόμο τέλος Νοεμβρίου, και δυο τρίαθλα στο Τολό και το Ναύπλιο αλλά και δεκάδες άλλες εκδηλώσεις.

Είμαστε για πολύ ψηλότερα. Έχουμε φτάσει από το μηδέν στο τέσσερα με άριστα το δέκα. Το μυστικό; η συλλογική προσπάθεια. Με ένα μαγικό τρόπο όλοι οι ντόπιοι θεωρούν ότι έχουν χρέος να δουλεύουν για αυτές τις εκδηλώσεις. Από το να κάνουν ξενάγηση στην πόλη, να μαζεύουν μπουκάλια και ότι άλλο χρειάζεται. Μια πόλη της περιφέρειας ενώθηκε χωρίς να πιέσει κανένας, κανέναν.

Ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου είναι η Ελλάδα που θέλουμε και δεν έχουμε. Η Ελλάδα που όλοι μαζί δουλεύουμε για έναν κοινό στόχο και αποτέλεσμα. Πώς ενώνεις τις δυνάμεις του τόπου σου; Με μια καθημερινή ακροβασία. Οι Έλληνες διαθέτουμε το…ταλέντο να τσακωνόμαστε. Στο Ναύπλιο ο κόσμος διδάσκεις τους αιρετούς και τεχνοκράτες ότι συμμετέχοντας, πάμε όλοι μαζί καλά.

Παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι έχει να κάνει με την εκπαίδευση, καθώς το παιδί αποκτά πολλές παραστάσεις και μέσα από αυτές γίνεται όλο και καλύτερο.

Στο Ναύπλιο, αυτό τον υπέροχο τόπο, η δύναμη είναι οι άνθρωποι. Αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο. Ολα τα άλλα, έπονται”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βασίλης Κουτρουμάνος