Την αναδιάρθρωση της Α1 χάντμπολ ανδρών και γυναικών επέλεξε η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΧΕ αποφάσισε ομόφωνα να μην υπάρξουν υποβιβασμοί από τις πρώτες τη τάξει κατηγορίες σε άνδρες και γυναίκες, ωστόσο θα προβιβαστούν ομάδες από την Α2 και τα πρωταθλήματα της σεζόν 2020-21 θα διεξαχθούν σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα των συλλόγων, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στην μετά την πανδημία εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υποβιβάζεται κάποια ομάδα από τη Handball Premier, ενώ «ανεβαίνουν» από την Α2 ανδρών η Σαλαμίνα και ο Ζαφειράκης Νάουσας. Δεδομένου ότι στο νέο πρωτάθλημα θα μετέχουν 14 ομάδες, αυτές χωρίζονται με γεωγραφικά κριτήρια σε δύο ομίλους. Τον 1ο όμιλο (Νότος) συγκροτούν ΑΕΚ, Ολυμπιακός/Όμιλος Ξυνή, Διομήδης Άργους, ΑΣΕ Δούκα, Ιωνικός Ν.Φ., Άρης Νικαίας και Σαλαμίνα, ενώ τον 2ο (Βορράς) συνθέτουν Αερωπός Έδεσσας, ΠΑΟΚ, ΑΕΣΧ Πυλαίας, Δράμα 1986, Φαίακας Κέρκυρας, Φίλιππος Βέροιας και Ζαφειράκης Νάουσας.

Στην α΄ φάση του πρωταθλήματος κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες του ομίλου της σε δύο γύρους (14 αγωνιστικές, 12 αγώνες για κάθε ομάδα), ενώ οι πρώτοι τέσσερις από κάθε γκρουπ προκρίνονται στα πλέι οφ (θέσεις 1-8) και οι τελευταίοι τρεις συνεχίζουν στα πλέι άουτ (θέσεις 9-14). Στα πλέι οφ οι ομάδες κάθε ομίλου μεταφέρουν τους βαθμούς από τα μεταξύ τους παιχνίδια της Α΄ φάσης.

Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει αυτές από τον άλλο όμιλο (8 αγωνιστικές), ενώ δεν ξαναπαίζει με εκείνες, με τις οποίες ήταν στον ίδιο όμιλο στην Α΄ φάση. Μετά την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης, οι πρώτες δύο ομάδες της βαθμολογίας παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό, όπου διεκδικούν τον τίτλο στις 3 νίκες.

Όσον αφορά τα πλέι άουτ, οι ομάδες κάθε ομίλου μεταφέρουν στη Β΄ φάση τους βαθμούς από τα μεταξύ τους παιχνίδια στην Α΄ φάση. Κάθε ομάδα θα αναμετρηθεί με αυτές από τον άλλο όμιλο σε δύο γύρους (6 αγωνιστικές), ενώ, μετά την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης, οι τελευταίες δύο ομάδες της κατάταξης υποβιβάζονται στην Α2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΧΕ προβλέπει για την επόμενη χρονιά άνοδο από την Α2 για δύο ομάδες, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι και το πρωτάθλημα της σεζόν 2021-22 στη Handball Premier θα διεξαχθεί με 14 ομάδες.

Σε ό,τι αφορά την Α1 γυναικών, δεν υποβιβάζεται κάποια ομάδα, ενώ προβιβάζονται από την Α2 Εθνικός Κοζάνης, ΠΑΟ Δόξα Βύρωνα και ΓΑΣ Καματερού. Στο νέο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος 12 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν με γεωγραφικά κριτήρια σε τρεις ομίλους. Νέα Ιωνία, ΑΟΑΟΔ Κορυδαλλού, Δόξα Βύρωνα και ΓΑΣ Καματερού αποτελούν τον 1ο όμιλο, τον 2ο συνθέτουν ΠΑΟΚ, Πανόραμα, ΑΕΣΧ Πυλαίας και ΑΟ Προσοτσάνης, ενώ τον 3ο συγκροτούν Αναγέννηση Άρτας, Βέροια 2017, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών και Εθνικός Κοζάνης.

Στην α΄ φάση του πρωταθλήματος κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες του ομίλου της σε δύο γύρους (6 αγωνιστικές), ενώ στη Β΄ φάση οι πρώτοι δύο από κάθε γκρουπ προκρίνονται στα πλέι οφ (θέσεις 1-6) και οι τελευταίοι δύο συνεχίζουν στα πλέι άουτ (θέσεις 7-12). Στα πλέι οφ οι ομάδες κάθε ομίλου μεταφέρουν τους βαθμούς από τα μεταξύ τους παιχνίδια της Α΄ φάσης και αντιμετωπίζουν μόνο εκείνες τις ομάδες, με τις οποίες δεν έχουν τεθεί αντιμέτωπες στην Α΄ φάση (8 αγωνιστικές). Οι πρώτες δύο ομάδες των πλέι οφ προκρίνονται στον τελικό, όπου θα «μονομαχήσουν» για τον τίτλο στις τρεις νίκες.

Στα πλέι άουτ, οι ομάδες κάθε ομίλου μεταφέρουν στη Β΄ φάση τους βαθμούς από τα μεταξύ τους παιχνίδια στην Α΄ φάση. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει μόνο τις ομάδες, με τις οποίες δεν είχε αναμετρηθεί στην Α΄ φάση (8 αγωνιστικές). Οι τελευταίες δύο ομάδες των πλέι άουτ υποβιβάζονται στην Α2 γυναικών.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΔΕΠ/ΟΧΕ, Τάσσος Χειβιδόπουλος, δήλωσε: «Το Δ.Σ. έλαβε σήμερα ομόφωνα πολύ σημαντικές αποφάσεις, με βασική προτεραιότητα την επιβίωση των σωματείων και κατ’ επέκταση του αθλήματος. Η οικονομική κρίση, απόρροια της πανδημίας, έχει προκαλέσει μεγάλη οικονομική πίεση σε όλους τους κλάδους, φυσικά και στον αθλητισμό, ειδικά στον ερασιτεχνικό.

Η Ομοσπονδία είχε ξεκάθαρη θέση ότι για την φετινή σεζόν επιβάλλεται οι αναδιαρθρώσεις και τα συστήματα σε όλες τις κατηγορίες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα σωματεία-μέλη μας. Διαπιστώσαμε τόσο από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που στείλαμε, όσο και από τις τηλεδιασκέψεις την περασμένη εβδομάδα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων ανησυχεί έντονα για τις οικονομικές συνθήκες.

Μειώσαμε λοιπόν σχεδόν κατά 50% τις μετακινήσεις, άρα κατ’ επέκταση και τις διαμονές-διατροφές –που είναι τα βασικότερα έξοδα για τα περισσότερα σωματεία- δημιουργώντας ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης είναι προς συζήτηση και με ποιους άλλους τρόπους θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα σωματεία σε αυτή την δύσκολη μεταβατική σεζόν».