Με ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Χάντμπολ αποφάσισε την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων, καθώς επίσης και του κυπέλλου Ελλάδος ανδρών. Στον τελικό του Κυπέλλου είχε προκριθεί ο Διομήδης που θα αντιμετώπιζε την ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ στην Handball Premier  και ο ΠΑΟΚ στην Α1 Γυναικών ανακηρύσσονται πρωταθλητές  ως πρώτοι στην βαθμολογία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος στην σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (όπως προβλέπεται και από την σχετική τροπολογία) την οριστική διακοπή όλων των διοργανώσεων της σεζόν 2019-2020 και την ανακήρυξη πρωταθλητών, των πρώτων των βαθμολογιών της Handball Premier (ΑΕΚ), της Α1 Γυναικών (ΠΑΟΚ) και των υπολοίπων κατηγοριών.

Οι διοργανώσεις που διακόπτονται είναι: Handball Premier, A1 Γυναικών, Κύπελλο Ανδρών, Α2 Ανδρών, Β’ Ανδρών και Α2 Γυναικών.

Η Ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα είχε κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους, προφορικά, γραπτά με ανακοινώσεις και συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς πως η επιθυμία της ήταν οι διοργανώσεις να ολοκληρωθούν κανονικά και οι πρωταθλητές να αναδειχθούν στο γήπεδο.

Ωστόσο ο ρυθμός της επανεκκίνησης του ελληνικού αθλητισμού και μία σειρά από άλλες παραμέτρους, κατέστησαν αδύνατη την υλοποίηση αυτής της επιθυμίας, η οποία όπως έχουν καταλάβει όλοι δεν εξαρτιόταν και δεν εξαρτάται από καμία διοργανώτρια αρχή.

Συγκεκριμένα:

-Λόγω της φύσης του αθλήματος η προσαρμογή στα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι δυσκολότερα εφαρμόσιμη.

-Τα Υγειονομικά πρωτόκολλα για επιστροφή στις προπονήσεις και τους αγώνες εκτός από αυστηρά, έχουν και απαγορευτικό κόστος για τα ερασιτεχνικά σωματεία και γενικότερα για το άθλημα μας.

-Δεν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της ΟΧΕ, ούτε ως προς τις απαραίτητες εβδομάδες προετοιμασίας των ομάδων, αλλά ούτε και ως προς την λήξη όλων των διοργανώσεων που ήταν η 30η Ιουνίου.

-Οι συνθήκες διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων σε κλειστό γυμναστήριο χωρίς κλιματισμό (σύμφωνα με τους ειδικούς) για την μη διάδοση της πανδημίας στην καρδιά μάλιστα του καλοκαιριού είναι επικίνδυνο.

-Όλες οι προηγμένες χαντμπολικά χώρες στο χάντμπολ έχουν διακόψει τα πρωταθλήματα τους -Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για το πώς οι ομάδες χάντμπολ θα επιστρέψουν στις προπονήσεις, παρά μόνο αποφάσεις που αφορούν ατομικές προπονήσεις, όπως μπορεί να κάνει και ένας απλός πολίτης της χώρας για την σωματική του ευεξία.

Η φιλοσοφία της Ομοσπονδίας ήταν και θα είναι κατά της «παύλας». Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για να σεβαστεί τον ιδρώτα αθλητών και προπονητών μέσα στα γήπεδα, όσο διεξήχθησαν αγώνες. Επίσης στην απόφαση της να ανακηρύξει πρωταθλητές έπαιξαν ρόλο η «ντιρεκτίβα» και ο τρόπος που ενήργησαν τόσο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ για την πρόκριση των ομάδων στο EURO 2022, τα final four Τσάμπιονς Λιγκ, ΕΗF Cup, αλλά και των κορυφαίων λιγκών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία). Οι αποφάσεις τους τόσο για τις προκρίσεις (ΕHF), όσο και για την ανάδειξη πρωταθλητών στις άλλες χώρες, βασίστηκε μόνο στις υπάρχουσες βαθμολογίες που είχαν διαμορφωθεί, ανεξάρτητα από την διαφορά του πρώτου από τις άλλες ομάδες και των αγωνιστικών που απέμεναν.