Σ τις 10 Απριλίου 1896 ή στις 29 Μαρτίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο Σπύρος Λούης, χωρικός από το Μαρούσι, κέρδισε τον Μαραθώνιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, διανύοντας με επίδοση 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, την απόσταση που είχε τρέξει ο αρχαίος μαραθωνοδρόμος για να αναγγείλει το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων στο Μαραθώνα.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το ντοκιμαντέρ «Ιστορικό αρχείο – Ολυμπιακοί Αγώνες 1896», παραγωγής 1976, σε σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη, με θέμα την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, αλλά και την παρουσίαση των επόμενων αθλητικών διοργανώσεων ώς το 1908.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, ο αφηγητής περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και τη συμβολή του Γάλλου βαρόνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν.Γίνεται αναφορά στη διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου το 1894 στο Παρίσι για το θέμα αυτό, καθώς και στον Δημήτριο Βικέλα, εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Συνέδριο και πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που ιδρύθηκε το ίδιο έτος. Τότε ήταν που για πρώτη φορά καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος ως ολυμπιακό αγώνισμα με την απονομή κυπέλλου στον νικητή, ύστερα από πρόταση του Γάλλου ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ.

Περιγράφεται η διεξαγωγή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα του 1896, που αποτελούσε παγκόσμιο αθλητικό γεγονός. Συμμετείχαν συνολικά 285 αθλητές από 13 χώρες που συναγωνίσθηκαν σε 9 αθλήματα. Παράλληλα, δίνεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής με στοιχεία για την οικονομικοπολιτική κατάσταση της χώρας.

Η έναρξη των Αγώνων δόθηκε το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 1896 (6 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), ανήμερα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στο ανακαινισμένο και κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο. Με αφορμή την τέλεσή τους είχε ανατεθεί στον Κωστή Παλαμά να γράψει τον ύμνο των Oλυμπιακών Αγώνων, ο οποίος μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμάρα, απόσπασμα του οποίου ακούγεται στην εκπομπή.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη νίκη του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, και στην τεράστια απήχησή της στην εποχή του. Περιλαμβάνονται αποσπάσματα κειμένων του Χαράλαμπου Άννινου, καθώς και απαγγελία του ποιήματος «Στο κορμί» του Κωστή Παλαμά από τον ίδιο τον ποιητή.

Τέλος, γίνεται αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 1900, στον Άγιο Λουδοβίκο στην Αμερική το 1904, στο Λονδίνο το 1908, καθώς και στους Μεσο-Ολυμπιακούς Αγώνες που οργάνωσε η Αθήνα το 1906.

Τα γεγονότα ξαναζωντανεύουν μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, επίκαιρα και εφημερίδες της εποχής.

Υπεύθυνος ιστορικού υλικού: Γ. Αγγελομάτης

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/o-spyros-loyis-chrysos-olympionikis-ston-proto-marathonio-10-aprilioy-1896/

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ