ΗΚίος της ρωμαλέας ρωμιοσύνης κατοικούνταν το 1922 από 12.000 Έλληνες σε συνολικό πληθυσμό 15.000.Έδρα της Μητρόπολης Νίκαιας των μεγάλων νηπτικών οριζόντων,με σφριγηλή πολιτιστική και εμπορική ζωή,επίνειο της Προύσας. Και μετά η καταστροφή, η οδύνη του ξεριζωμού, η μετεγκατάσταση στη Νέα Κίο της Αργολίδας.

Η Λέσχη Ιστορίας-Πολιτισμού ΑΕΚ, εμμένοντας στην πεποίθηση ότι επανεγγράφοντας στη λαϊκή συνείδηση τις ιστορικές μνήμες ενισχύουμε την ελευθερόφρονα αντίσταση στην πραγματοποίηση της ζωής μας, διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ώρα 11 π.μ. εκδήλωση για τις παραμέτρους της προσφυγικής δοκιμασίας.

Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο διαπρεπής δικηγόρος και τελευταίος δήμαρχος του προ-καλλικρατικού Δήμου της Νέας Κίου με θέμα ” Μικρασιατική Καταστροφή: 96 χρόνια μετά”.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργολίδας κ.Νεκτάριο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αργολίδας κ.Τάσσο Χειβιδόπουλο,τον Δήμαρχο του Δήμου Άργους-Μυκηνών κ.Δημήτρη Καμπόσο, οι οποίοι θα είναι μαζί μας και θα απευθύνουν χαιρετισμό, τους δημοτικούς-κοινωνικούς-πολιτιστικούς παράγοντες που δήλωσαν συμμετοχή,καθώς και τους ενωσίτες της περιοχής, ειδικά τον Ηλία και τον Θύμιο Χατζηγεωργίου.

Η μεγάλη ΑΕΚ των 94χρονων Συμβόλων και των ιστορικών συμβολισμών, μακριά από διχαστικές αγκυλώσεις, κατακυρώνεται πάντοτε ως ακατάλυτη δύναμη Αξιών οι οποίες συντηρούν τις ρίζες της ιστορικής συνείδησής μας.

ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΕΚ