Ο Δήμος Ναυπλιέων (ΔΟΠΠΑΤ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, το αθλητικό σωματείο ΓΕ Αργολίδας και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Συμμαχίας για την Ελλάδα προκηρύσσουν τον αγώνα «Παλαμήδειος Άθλος» που θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018.

«Το Ναύπλιο γιορτάζει την απελευθέρωση του κάστρου του με τον Παλαμήδειο Άθλο. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει το κάστρο και πόσα μηνύματα περνάει. Εμείς στο Ναύπλιο έχουμε χαράξει μια στρατηγική, η οποία έχει να κάνει με την ανάδειξη του ευλογημένου τόπου που ζούμε, μέσω του αθλητικού τουρισμού», δήλωσε ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος στη σημερινή συνέντευξη τύπου.  

Και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ όλους αυτούς που μας βοηθούν στη συνδιοργάνωση για να αναδείξουμε τον τόπο μας. Το να ανέβει κάποιος τα 999 σκαλοπάτια απαιτεί μια προετοιμασία, είναι ένας ειδικός αγώνας. Το να συμμετέχει όμως την ημέρα αυτή στους αγώνες που διοργανώνουμε, έχει να κάνει με το πόσο θέλει να συνδυάσει την αναψυχή, το ωφέλιμο και την αθλητική δραστηριότητα. Καλώ, λοιπόν όσους έχουν τη διάθεση αυτή, να βρίσκονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο».

Το πρόγραμμα των αγώνων:

Κυριακή 25/11

09:30 10 χλμ

10:45 3 χλμ

11:30 1,5 χλμ

12:45 «Παλαμήδειος Άθλος»

Η εκκίνηση και ο τερματισμός όλων των αγώνων θα πραγματοποιηθούν στον οριοθετημένο χώρο στην είσοδο του Κάστρου επί της οδού 25ης Μαρτίου όπου θα βρίσκονται και όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες της Διοργάνωσης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξιος Δέφνερ που συνεργάζεται και βοηθά στην αναβάθμιση του αγώνα από την πλευρά του μίλησε για τη συνεργασία που θα έχει με το Δήμο: «Σε εμένα και στην ομάδα μου έγινε μια πρόταση τιμητική με αφορμή τον “ Παλαμήδειο Άθλο”, να εξετάσουμε το πλαίσιο προβολής της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εκπονήσει δύο σχέδια, αλλά γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από καλά σχέδια, είτε στον επαγγελματικό τομέα είτε στον Ακαδημαϊκό, πάσχουμε όμως από την εφαρμογή τους. Οπότε έχουμε αυτή την ανησυχία και μία σκέψη είναι να δοκιμάσουμε να ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα. Δηλαδή το πως μπορεί να εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια και το πως μπορεί αυτό να γίνει».

Ο αθλητής Γρηγόρης Σκουλαρίκης είπε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος γιατί ο αγώνας έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολλές συμμετοχές. Αρχικά, τα πρώτα χρόνια υπήρχε ένας δισταγμός από τους δρομείς γιατί δεν ήξεραν τι αγώνας είναι (δρόμου;, βουνού;) αλλά τελικά αντιλήφθηκαν ότι είναι ένας αγώνας μοναδικός στο είδος του και πρέπει να συμμετέχουν. Σημαντικό είναι ότι στη διοργάνωση μετέχουν όλοι οι πολίτες του Ναυπλίου».

Ο διευθυντής του αγώνα, Ευάγγελος Παπαποστόλου, είπε ότι οι συμμετοχές  στον «Παλαμήδειο Άθλο» 5 χλμ ανέρχονται σε 450 και 400 στον αγώνα 10 χλμ επί δημοσίας οδού, ενώ θα πάρουν ακόμη μέρος 1.400 μαθητές σχολείων στα 3 χλμ (Γυμνάσια-Λύκεια) και 1,5 χλμ (Δημοτικά σχολεία). Επίσης τόνισε ότι σύνθημα των αγώνων είναι «Δοκίμασε τα όριά σου, 365 ημέρες το χρόνο Ναύπλιο».

Στην εκδήλωση, ανακοινώθηκαν και οι πρωτοβουλίες της Οργανωτικής Επιτροπής. που θα πλαισιώσουν και θα αναδείξουν τον Παλαμήδειο Άθλο, σε Φιλικό, Αθλητικό και Τουριστικό προορισμό και η συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Αργολίδας, τους Χορηγούς που στηρίζουν την διοργάνωση και το εορταστικό πρόγραμμα του τριημέρου.

Ακόμη έγιναν γνωστά τα παράλληλα προγράμματα που είναι:

Παρασκευή 23/11/18:  Media Day – Δημοσιογραφική διάσκεψη – Branding The City of Nafplio – Το Μάρκετινγκ της πόλης του Ναυπλίου, με τη συμμετοχή και του ΠΣΑΤ.

Σάββατο 24/11/18: Συμμετοχή στην Λαμπαδηδρομία του Κάστρου από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων,